7 λόγοι για να τρώμε ηλιόσπορους καθημερινά.
7
λόγοι για να τρώμε ηλιόσπορους καθημερινά.
Οι ηλιόσποροι αποτελούν ένα υγιεινό και απολαυστικό σνακ για
μικρούς και μεγάλους και μπορεί εύκολα να ενταχθούν στην καθημερινή μας
διατροφή με διάφορους τρόπους.
Έχουν αντιφλεγμονώδης
ιδιότητες.Ο ηλιόσπορος λόγο της υψηλής του περιεκτικότητας σε Βιταμίνη Ε
φαίνεται ότι μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του άσθματος, της οστεοαρθρίτιδας
και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
Μειώνουν τη
χοληστερίνη. Οι ηλιόσποροι περιέχουν φυτοστερόλες οι οποίες όπως προκύπτει
από πολυάριθμες μελέτες έχουν την τάση να μειώνουν τα επίπεδα της ‘κακής’
χοληστερίνης στον οργανισμό μας.
Επίσης η περιεκτικότητα του ηλιόσπορου σε πολυακόρεστα
λιπαρά και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα βοηθά επιπλέον στη μείωση της αθηρωμάτωσης,
καθώς τα λιπαρά αυτά μειώνουν την ‘κακή’ χοληστερίνη ενώ αυξάνουν την ‘καλή’.
Χαλαρώνουν τα νεύρα
μας. Συγκεκριμένα, ο ηλιόσπορος αποτελεί πολύ καλή πηγή μαγνησίου. Το
μαγνήσιο βοηθά στον έλεγχο του νευρικού και μυϊκού τόνου και η έλλειψή του
σχετίζεται με υπερδραστηριότητα των νεύρων μας προκαλώντας μυϊκές συσπάσεις,
ημικρανίες, μυϊκές κράμπες, νευρικότητα και κόπωση.
Προστατεύουν την
καρδιά μας. Η βιταμίνη Ε που υπάρχει στον ηλιόσπορο προλαμβάνει την
εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων. Συγκεκριμένα η αντιοξειδωτική της δράση εμποδίζει
την οξείδωση της χοληστερόλης η οποία μπορεί να καταστρέψει τα αγγεία μας και
να προκαλέσει εγκεφαλικά επεισόδια ή ανακοπή της καρδιάς.
Μάς αποτοξινώνουν. Η
υψηλή περιεκτικότητα του ηλιόσπορου σε αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνη Ε,
πολυφαινόλες και σελήνιο βοηθά στην απομάκρυνση των τοξικών ουσιών που
συσσωρεύονται(οξειδωτικό στρες) καθημερινά στον οργανισμό μας.
Η διαδικασία αυτή μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαφόρων
χρόνιων παθήσεων που οφείλονται στο οξειδωτικό στρες (καρκίνος,
καρδιαγγειακά νοσήματα, πρόωρη γήρανση, εκφυλιστικές ασθένειες).
Μάς προστατεύουν από
διάφορες μορφές καρκίνου. Ο ηλιόσπορος αποτελεί καλή πηγή σεληνίου το
οποίο είναι ένα ιχνοστοιχείο που είναι απολύτως απαραίτητο για τη διατήρηση της
υγείας μας.
Συγκεκριμένα διάφορες επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι
η πρόσληψη σεληνίου σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, καθώς το
σελήνιο συμμετέχει σε διάφορους μηχανισμούς που προστατεύουν από τη μετάλλαξη
του γενετικού μας υλικού.
Επίσης η υψηλή περιεκτικότητα του ηλιόσπορου σε διάφορα
αντιοξειδωτικά προστατεύει τον οργανισμό μας από τη συσσώρευση καρκινογόνων
ουσιών.
Έχουν μεγάλη θρεπτική αξία. Αποτελούν ένα θρεπτικό σνακ
γιατί είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία όπως σίδηρο, χαλκό, μαγνήσιο, σελήνιο,
φώσφορο, ψευδάργυρο, σε βιταμίνες όπως βιταμίνη Ε, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β3,
βιταμίνη Β1 και βιταμίνη Β6, σε καλά λιπαρά όπως είναι τα ακόρεστα λιπαρά οξέα,
ενώ περιέχουν και πρωτεΐνη, δηλαδή τα 100γρ δίνουν 21γρ πρωτεΐνη.
0 σχόλια: