5 από τα οφέλη των δαμάσκηνων στην υγεία μας

8:03 μ.μ. 0 Comments

 Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα (με κουκούτσι η χωρίς) είναι ίσως πιο γνωστά για το ρόλο τους ως τροφή χωνευτική και με ήπια καθαρτική δράση. Αυτό συμβαίνει όχι μόνο επειδή περιέχουν διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, αλλά και λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σορβιτόλη. Η σορβιτόλη, ένα είδος σακχάρου που μερικές φορές περιγράφεται ως προβιοτικό, λέγεται ότι δρα ως “ένα καλό μέσο για την παραγωγή των επιθυμητών εντερικών μικροοργανισμών” και οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι η βασική αιτία που τα δαμάσκηνα έχουν καθαρτικές ιδιότητες ,επίσης λειτουργούν ως παράγοντας πρόληψης χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιακές  παθήσεις και ο καρκίνος.

Σύμφωνα με ειδικούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα αποξηραμένα δαμάσκηνα, με την υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, είναι ευεργετικά για το πεπτικό σύστημα. Για την ακρίβεια, τα αποξηραμένα δαμάσκηνα είναι το μόνο ολόκληρο αποξηραμένο φρούτο με πιστοποίηση που αφορά την υγεία, σε όλη την Ευρώπη. Η πιστοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επικυρώνει ότι η καθημερινή κατανάλωση 100 γρ. αποξηραμένων δαμάσκηνων (περίπου 8-12 τεμάχια), σε συνδυασμό με ισορροπημένη διατροφή και τρόπο ζωής, συμβάλλει στην φυσιολογική πέψη. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο (745 mg / 100 g) μπορεί συμβάλλει στην καλή καρδιαγγειακή υγεία και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.



5 από τα οφέλη των δαμάσκηνων στην υγεία μας

→ Χαμηλά σε θερμίδες

→ Κρατούν υγιές το γαστρεντερικό σύστημα

→ Διατηρούν υγιή την όραση

→ Πλούσια σε Ιχνοστοιχεία και μέταλλα, είναι χαμηλά σε θερμίδες, καθώς αποδίδουν περίπου 46 θερμίδες ανά 100γρ προϊόντος

→ Έχουν Αντιοξειδωτική Προστασία

 

Διατροφικά στοιχεία ανά 100γρμ.: Ενέργεια 46 kcal, Υδατάνθρακες 19,4gr εκ των οποίων σάκχαρα 9,9gr, Πρωτεϊνες 0,7gr, Λιπαρά 0,3gr, Ω6 Λιπαρά οξέα 44mg, Φυτικές ίνες 1,4gr, Κάλιο 157μmg, Φώσφορο 16mg, Μαγνήσιο 7mg, Φθόριο 2mcg, Σίδηρο 0,2mg , Βιταμίνη Κ 6,5mcg , Βιταμίνη Α 345 IU , Βιταμίνη C 9,5mg 

0 σχόλια: