Ξηροί καρποί: το τέλειο σνακ για τη νηστεία… και όχι μόνο!
Οι ξηροί καρποί αποτελούν ένα πολύ υγιεινό και θρεπτικό σνακ, που κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής έχει να προσφέρει πολλά!
Οι ξηροί καρποί περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, πρωτεΐνη και φυτικές ίνες. Βοηθούν σημαντικά στη μείωση της ολικής και LDL («κακής») χοληστερόλης και την αύξηση της HDL («καλής»). Επιπροσθέτως, φαίνεται πως έχουν καρδιοπροστατευτική δράση, συμβάλλοντας στην πρόληψη της σκλήρυνσης των αρτηριών και μειώνοντας τον κίνδυνο για εμφάνιση καρδιαγγειακών και στεφανιαίας νόσου.
Πολλοί αποφεύγουν την κατανάλωση ξηρών καρπών, λόγω των θερμίδων που προσθέτουν στον οργανισμό. Λάθος! Φυσικά δεν πρέπει να το παρακάνουμε, αλλά είναι σημαντικό να εντάξουμε –όσοι δεν το έχουμε ήδη κάνει– τους ξηρούς καρπούς στο πλαίσιο της διατροφής μας, καθώς έχουν να μας προσφέρουν τόσα πολλά.
Είναι σημαντικό να προτιμάμε τους ξηρούς καρπούς όσο το δυνατόν πιο ακατέργαστους, άψητους και ανάλατους.
Ας δούμε αναλυτικά τι μας προσφέρει ο κάθε καρπός:
Καρύδια: Φυτικές ίνες, ω-3 λιπαρά οξέα, φολικό οξύ, βιταμίνη Ε, κάλιο.
Αμύγδαλα: Μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά, φολικό οξύ, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρος, χαλκός, φυτικές ίνες, βιταμίνη Ε.
Φουντούκια: Μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, φολικό οξύ, βιταμίνη Β6, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, βιταμίνη Ε.
Φιστίκια Αιγίνης: Βιταμίνη Ε, βιταμίνη Β6, φυτοστερόλες, φυτικές ίνες, θειαμίνη, φώσφορος, χαλκός.
Κάσιους: Αντιοξειδωτικά, σίδηρος, ψευδάργυρος, μαγνήσιο.
Brazil nuts: Σελήνιο, αντιοξειδωτικά.
0 σχόλια: