Σταφίδα η θρεπτική

10:36 π.μ. 0 Comments

Σταφίδες ξανθές ή σταφίδες μαύρες; Η αλήθεια είναι πως όποιο είδος από τα δυο και αν επιλέξετε, το όφελος για τον οργανισμό είναι το ίδιο.

Η διαφορά μεταξύ της ξανθής και της μαύρης σταφίδας είναι τόσο χρωματική όσο και γευστική. Η μεν μαύρη σταφίδα είναι μικρού μεγέθους και καλλιεργείται στην Πελοπόννησο και τα Ιόνια νησιά, η δε ξανθή η οποία ονομάζεται και «σουλτανίνα» είναι μεγαλύτερου μεγέθους και καλλιεργείται στους νομούς Ηρακλείου και Κορίνθου. Η ποικιλία σουλτανίνα πήρε το όνομά της από την περιοχή προέλευσής της, το Σουλτανιέ του Ιράν, η οποία εισήχθη στην Ελλάδα από τους Μικρασιάτες.
Η σταφίδα αποτελεί ασπίδα προστασίας του οργανισμού , έχοντας πολλές ευεργετικές ιδιότητες . Χρησιμοποιείται από την εποχή των προγόνων μας έως και σήμερα σε ευρεία μορφή , κυρίως σε επιδόρπια και στα πρωινά γεύματα.
Η σταφίδα προέρχεται από το αφυδατωμένο σταφύλι ,σε έκθεση στον ήλιο ή σε ξηραντήρες, διακρίνεται σε ξανθή και μαύρη . Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και αποδίδει 60 θερμίδες ανά 10 σταφίδες .

Ιδανικό θρεπτικό σνακ για πεζοπόρους / ορειβάτες , βρίσκεται σε συσκευασία που μεταφέρεται και αποθηκεύεται εύκολα προσφέροντας άμεση ενέργεια . Οι σταφίδες αποτελούν αποτελεσματική θεραπεία στην αναιμία ,την δυσκοιλιότητα , την οξέωση και την ανάκτηση βάρους. Έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες .
Οι ευεργετικές δράσεις όμως δεν σταματούν εδώ, περιέχουν ικανές ποσότητες σε σίδηρο επομένως βελτιώνουν καταστάσεις σιδηροπενικής αναιμίας. . Μειώνουν την χοληστερίνη , τις αιμορροΐδες και την ανάπτυξη του καρκίνου του παχέος εντέρου . Επίσης , λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες βοηθούν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας , άριστος ο συνδυασμός με τη βρώμη στο πρωινό σας .
 Δείτε παρακάτω μερικές ιδέες ώστε να εντάξετε τις σταφίδες στη διατροφή σας: 
• Στο πρωινό σας γεύμα, σε 1 ποτήρι γάλα, προσθέστε δημητριακά ολικής άλεσης ή βρώμη και μία κουταλιά της σούπας σταφίδες, συμπληρώνοντας με 1 φρούτο. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με γιαούρτι αντί για γάλα, προσθέτοντας επιπλέον και 1 κουταλιά μέλι ή και ανάλατους τριμμένους ξηρούς καρπούς.
• Συνοδεύστε το ρύζι με σταφίδες και κουκουνάρι, θα σας δώσει ένα εντυπωσιακό και ταυτόχρονα πολύ θρεπτικό γεύμα.
• Προσθέστε στη γέμιση των κρεάτων σας και στις σαλάτες σας σταφίδες και ανάλατους ξηρούς καρπούς.
• Χρησιμοποιήστε τις επίσης στην παρασκευή γλυκών, όπως σε σταφιδόψωμα, σε κέικ, στο παγωτό, σε γλυκά του κουταλιού, στην καρυδόπιτα, στο ραβανί, στη χριστουγεννιάτικη πίτα και όπου αλλού σας αρέσει. Απλώς αφήστε την φαντασία σας να δημιουργήσει, μόνο αυτό χρειάζεται.
Κλείνοντας, αξίζει να αναφερθεί ότι οι σταφίδες μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύ καλό σνακ για όσους γυμνάζονται, παρέχοντάς τους μια πολύ καλή πηγή ενέργειας. Ωστόσο, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωσή τους, καθώς, αν και είναι μια ωφέλιμη για τον οργανισμό μας τροφή, εντούτοις η μεγάλη ποσότητα μπορεί να μας επιβαρύνει θερμιδικά.


0 σχόλια: