9 Μαρ 2021

Ηλιόσπορος

 

 

Ηλιόσπορος

 

Η καλλιέργεια του ήταν γνωστή από το 3000π.χ , η ονομασία του οφείλεται στο γεγονός ότι η κεφαλή ακολουθεί τον ήλιο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και στρέφεται πάλι προς την ανατολή το πρωί .

Αν και μπορεί να σας φαίνονται μικροί, ασήμαντοι και ικανοί μόνο για να σας βοηθήσουν να περάσετε την ώρα σας, οι ηλιόσποροι είναι από τις πιο υγιεινές τροφές και μπορούν να προσφέρουν πολλά οφέλη στον οργανισμό.

Οι ηλιόσποροι αποτελούν ένα υγιεινό και απολαυστικό σνακ για μικρούς και μεγάλους και μπορεί εύκολα να ενταχθούν στην καθημερινή μας διατροφή με διάφορους τρόπους. Έτσι μπορούμε να τους προσθέσουμε στη σαλάτα μας, στα φαγητά μας αλλά και να φτιάξουμε διάφορα βουτήματα και ψωμί με ηλιόσπορο.

Τρώγονται ψημένα και αλατισμένα ή ακόμα και ωμά αφού είναι ένα φυσικό, νοστιμότατο snack, που ενδείκνυται ακόμη και σε όσους ακολουθούν υγιεινή διατροφή.

➜ Έχουν αντιφλεγμονώδης ιδιότητες

➜ Μειώνουν τη χοληστερίνη

 Χαλαρώνουν τα νεύρα μας.

➜ Προστατεύουν την καρδιά μας.

 Μάς αποτοξινώνουν.

 Μάς προστατεύουν από διάφορες μορφές καρκίνου.

➜ Έχουν μεγάλη θρεπτική αξία. 

Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας τους σε ωμέγα-6 και ωμέγα-9 λιπαρά οξέα διαθέτουν  ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Αποτελούν ένα θρεπτικό σνακ γιατί είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία όπως σίδηρο, χαλκό, μαγνήσιο, σελήνιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, σε βιταμίνες όπως βιταμίνη Ε, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β3, βιταμίνη Β1 και βιταμίνη Β6, σε καλά λιπαρά όπως είναι τα ακόρεστα λιπαρά οξέα, ενώ περιέχουν και πρωτεΐνη, δηλαδή τα 100γρ δίνουν 21γρ πρωτεΐνη.

Διατροφικά στοιχεία ανά 100γρμ.: ενέργεια 538kcal , λιπαρά 43,9g , εκ των οποίων κορεσμένα 4,3g , υδατάνθρακες 17,2g εκ των οποίων σάκχαρα 1,7g πρωτεΐνες 18,2g  .

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου