Αμύγδαλα κατά των άσπρων μαλλιών

9:59 π.μ. 0 Comments

Η διατροφή είναι γνωστό πως παίζει το σημαντικότερο ρόλο στην υγεία του ανθρώπου. Μια ισορροπημένη υγιεινή διατροφή που καλύπτει πολλά είδη φυτών και βοτάνων δίνει τις απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα που χρειάζεται ο οργανισμός. Ακόμα και τα γεράματα ή τα πρόωρα γεράματα είναι από έλλειψη βιταμινών και μετάλλων, όπου ο οργανισμός πιο δύσκολα απορροφάει τα συστατικά. Αλλά που να φανταστούμε ότι το πρόωρο άσπρισμα των μαλλιών μας, πιθανόν να σταματήσει αν τρώμε πολλούς ξηρούς καρπούς??!Οι ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε βιταμίνες Α και Β, σε Ασβέστιο, Χαλκό,  Μαγνήσιο, Φώσφορο, θείο, Σίδηρο. Το μυστικό των υγειών μαλλιών κρύβεται στον Χαλκό και στην Β3 ή Νιασίνη, που βρίσκονται σε μεγάλη ποσότητα στα αμύγδαλα! 

Αν έχουμε άσπρες τρίχες σημαίνει ότι έχουμε έλλειψη κάποιων βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Συγκεκριμένα έχουμε έλλειψη σε Χαλκό και στην βιταμίνη Β3 ή Νιασίνη. Η έλλειψή αυτή οδηγεί τους πόρους να χαλαρώνουν και έτσι να παίρνουν αέρα οι  ρίζες και να ασπρίζουν τελικά τα μαλλιά. Η Νιασίνη και ο Χαλκός συμβάλλουν στην ενίσχυση της μελανίνης, η οποία δίνει το χρώμα των μαλλιών.  Η μελανίνη παράγεται από τα μελανοκύτταρα, που τροφοδοτούν την αναγέννηση της τρίχας δίνοντάς την, την κατάλληλη ποσότητα μελανίνης για την διατήρηση του φυσικού χρώματος που πρέπει να έχει.


Αν αυξήσουμε τις τροφές που περιέχουν Χαλκό και Β3, σταματάει το πρόωρο και γρήγορο άσπρισμα των μαλλιών. Οι τρίχες, όμως,  οι οποίες άσπρισαν δεν μπορούν να ξαναπάρουν το χρώμα που είχαν.

Ο χαλκός έχει μεγάλη σχέση με τον σίδηρο και την βιταμίνη C. Όποιοι έχουν έλλειψη σιδήρου, έχουν και έλλειψη χαλκού, γιατί ο Χαλκός είναι απαραίτητος για την αφομοίωση του σιδήρου. Όσοι, λοιπόν,  έχουν αναιμία και παίρνοντας σίδηρο, αυτός δεν απορροφάται, πιθανόν να έχουν έλλειψη Χαλκού.

Επίσης η υψηλές προσλήψεις ψευδάργυρου (50 mg/ημέρα ή περισσότερο) από συμπληρώματα διατροφής, για μεγάλες χρονικές περιόδους μπορούν να οδηγήσουν στην εμπόδιση της απορρόφησης του Χαλκού.

Στόχος όμως θα πρέπει να είναι μια διατροφή που να περιέχει διαφορετικές τροφές κάθε μέρα, ώστε να παίρνουμε καθημερινά όλα τα απαραίτητα συστατικά, και όχι  με την λήψη έτοιμων βιταμινών και μετάλλων, σε χαπάκια.Οι έγκυες γυναίκες χρειάζονται αρκετό χαλκό για να μπορέσει να απορροφηθεί ο σίδηρος, ο οποίος είναι απαραίτητος για να φτιάξει τα ερυθρά κύτταρα για την ανάπτυξη του εμβρύου.

Οι τροφές που περιέχουν πολύ χαλκό είναι οι ωμοί ξηροί καρποί από τους οποίους κυρίως τα αμύγδαλα. Επίσης και το ψωμί ολικής αλέσεως (σιτάρι), μαύρο πιπέρι, μέλι, τζίνσεγκ, ρύζι, το κριθάρι, το μπρόκολο, αβοκάντο, μπανάνα, μανιτάρια, βερίκοκα, σύκα, , μαϊντανός, θυμάρι,  φακές, μελάσσα, κα.

Οι τροφές που περιέχουν Β3 ή Νιασίνη είναι μαγιά μπύρας, σιτάρι, ηλιόσποροι, σουσάμι, φυστίκια, μανιτάρια, αμύγδαλα, αρακάς, φακές, ρεβίθια,  χαρούπια, πατάτες, σπαράγγια κα.

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη σε Β3 για ενήλικες είναι 3 – 20 mg.
Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη σε Χαλκό για ενήλικες είναι 2 – 4 mg

Επίσης, αυτό που παρατήρησα εγώ, είναι ότι η χρήση των φυσικών σαπουνιών βοηθάει στο να μην εμφανιστούν άσπρες τρίχες , γιατί αυτά τα σαπούνια τρέφουν και περιποιούνται πραγματικά τα μαλλιά, δίνοντας τα τις κατάλληλες βιταμίνες και στοιχεία που χρειάζονται. Ακόμα, όσο πιο φυσικά είναι τα μαλλιά, τόσο πιο πολύ θα αργήσουν να ασπρίσουν ή να πέσουν. Δηλαδή τα μαλλιά που δεν έχουν ταλαιπωρηθεί καθόλου από βαφές, λακ, σαμπουάν, ζελέ και οτιδήποτε άλλο πιθανόν να τα καταστρέφει.

Βιβλιογραφία

Συνδιασμοί- Βιταμίνες – Κώστας Μπαζαίος
Οι τροφές που χαρίζουν υγεία – Κώστας Μπαζαίος
100  βότανα χίλιες θεραπείες - Κώστας Μπαζαίος

Πηγές

0 σχόλια: