Σουσάμι: Ένα καλλυντικό στο πιάτο σας
Η ατμοσφαιρική ρύπανση, η ηλιακή ακτινοβολία, το στρες, το κάπνισμα και οι διάφορες τοξικές ουσίες που διαχέονται στο περιβάλλον, ως προϊόντα της νέας τεχνολογίας, αποτελούν μερικούς από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου, οι οποίοι ευθύνονται για ένα σημαντικό ποσοστό νοσημάτων στις σύγχρονες κοινωνίες.
Οι παράγοντες που αναφέρθηκαν αποτελούν φορείς και δότες ηλεκτρισμένων σωματιδίων, των ελευθέρων ριζών στον οργανισμό. Οι ελεύθερες ρίζες αποτελούν φορτισμένα άτομα ή μόρια, τα οποία είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για τα κύτταρα. Έτσι, όταν μία ελεύθερη ρίζα προσβάλλει ένα κύτταρο, είναι δυνατό να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη.
Στο σώμα μας υπάρχουν ελεύθερες ρίζες, οι οποίες υπό φυσιολογικές συνθήκες εξουδετερώνονται από τους αμυντικούς μας μηχανισμούς. Σε περίπτωση όμως που αυξηθούν μέσα στον οργανισμό, λόγω υπερβολικής έκθεσης σε κάποιον ή κάποιους από τους παράγοντες που αναφέρθηκαν, τότε οι άμυνες του οργανισμού εξαντλούνται και οι ρίζες αυτές καταστρέφουν τα κύτταρα ή προκαλούν επικίνδυνες μεταλλάξεις. Σ
ε αυτές τις περιπτώσεις έχουμε τη δημιουργία του λεγόμενου οξειδωτικού στρες.. Τα τελευταία χρόνια έχει επιστημονικά αποδειχτεί ότι υπάρχει ισχυρή συσχέτιση ανάμεσα στις ελεύθερες ρίζες – οξειδωτικό στρες και την εμφάνιση δερματικών παθήσεων και πρόωρης γήρανσης του δέρματος και γενικά διαταραχών της δομής των δερματικών κυττάρων.
Με βάση τα παραπάνω, καθίσταται αναγκαία η προστασία του οργανισμού από την καταστρεπτική δράση των ελευθέρων ριζών. Η προστασία αυτή επιτυγχάνεται αφενός με την αποφυγή έκθεσης σε μολυσματικούς παράγοντες, αφετέρου με την ενίσχυση των αμυντικών μηχανισμών του οργανισμού. Με δεδομένο όμως το γεγονός ότι για το σύγχρονο άνθρωπο η έκθεση σε πολλούς από τους παραπάνω παράγοντες, όπως ο καπνός, το νέφος, το αυξημένο στρες της καθημερινότητας κ.α. είναι ένα αναπόφευκτο στοιχείο της καθημερινότητάς του, διαφαίνεται ότι η θωράκισή του με συστήματα που έχουν την ικανότητα να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες αποκτά ιδιαίτερη σημασία.
Ο κυριότερος μηχανισμός άμυνας του οργανισμού είναι τα αντιοξειδωτικά του συστήματα, οι αντιοξειδωτικές του ουσίες, με κυριότερες από αυτές τη βιταμίνη Α και το β-καροτένιο, τη βιταμίνη C, τη βιταμίνη Ε, το σελήνιο, τα διάφορα φλαβονοειδή κ.α.. Τα τελευταία χρόνια αντικείμενο έντονου επιστημονικού και ερευνητικού ενδιαφέροντος αποτελεί μια νέα κατηγορία ισχυρών φυσικών αντιοξειδωτικών, οι σιτοστερόλες και οι λιγνάνες.
Αναζητώντας σημαντικές διατροφικές πηγές που περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως η βιταμίνη Ε και οι λιγνάνες, βρέθηκε ότι τα συστατικά αυτά βρίσκονται μαζί και σε σημαντικά ποσά στο σουσάμι και τα προϊόντα του, σησαμέλαιο, ταχίνι και χαλβά. Σήμερα, υπάρχουν σημαντικά ερευνητικά δεδομένα σχετικά με τη δράση τους στην προστασία του οργανισμού από οξειδωτικούς παράγοντες. Μελέτες έχουν δείξει ότι εκχυλίσματα σουσαμιού πλούσια σε σεσαμίνη και σεσαμολίνη παρουσιάζουν εντυπωσιακά αποτελέσματα όσον αφορά τη δέσμευση ισχυρότατων ελευθέρων ριζών και την εξουδετέρωσή τους.
Φαίνεται λοιπόν ότι η κατανάλωση των προϊόντων αυτών ενισχύει σημαντικά την αντιοξειδωτική προστασία του δέρματος, μειώνοντας σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης δερματικών παθήσεων και επιβραδύνοντας τη γήρανση των κυττάρων του δέρματος και της επιδερμίδας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι ήδη ακόμη και στη βιομηχανία ομορφιάς χρησιμοποιούνται προϊόντα σησαμιού και σησαμελαίου για ενίσχυση της προστασίας του δέρματος.
Όλα λοιπόν τα παραπάνω συνηγορούν στην άποψη ότι η προστασία και θωράκιση του σύγχρονου ανθρώπου έναντι του στρες κι των επιβαρυντικών παραγόντων της καθημερινότητας θα πρέπει να έχουν ως βάση τη σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Μια διατροφή που θα περιέχει σε καθημερινή βάση τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως αυτά τα οποία αναφέρθηκαν παραπάνω.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr
0 σχόλια: