Η διατροφική αξία του λιναρόσπορου.

10:55 π.μ. 0 Comments

Ο λιναρόσπορος είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες, σε λιγνάνες, και ωμέγα-3. Ένα από τα κύρια συστατικά του λιναριού είναι οι λιγνάνες. Οι λιγνάνες είναι μία από τις κύριες κατηγορίες των φυτοοιστρογόνων. Έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ικανές να σαρώνουν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα. (το λινάρι περιέχει μέχρι 800 φορές περισσότερες λιγνάνες σε σχέση με άλλα φυτικά τρόφιμα).
Ο λιναρόσπορος είναι πηγή φυτικών ωμέγα-3. Τα λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας αφού  διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο κατά των φλεγμονών.
Ο λιναρόσπορος χρησιμοποιείται κατά της δυσκοιλιότητας λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε φυτικές ίνες  αν και η υπερβολική κατανάλωση χωρίς την συνοδεία υγρού μπορεί να οδηγήσει σε εντερική απόφραξη.
Ο λιναρόσπορος μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της χοληστερόλης.
Ο λιναρόσπορος μπορεί επίσης να μειώσει και να σταθεροποιήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Τέλος μπορεί να μειώσει τις εξάψεις στην εμμηνόπαυση και να ομαλοποιήσει τον  έμμηνο κύκλο.


Τρόπος χρήσης: Ο λιναρόσπορος διατίθεται ολόκληρος ή αλεσμένος για μεγαλύτερη ευκολία αν και καλύτερα να τον επεξεργάζεστε πριν την χρήση του, έτσι ώστε να επωφεληθείτε στο ακέραιο από τις ιδιότητες του.  Κοπανίστε τον λιναρόσπορο με ένα γουδί ή αλέστε τον στον μύλο του καφέ. Πάρτε 1 – 2 κουταλιές της σούπας  την ημέρα και προσθέστε τον στα δημητριακά ή  βάλτε τον στους χυμούς σας. Είναι απαραίτητη η κατανάλωση υγρών μαζί με τον λιναρόσπορο, για την παροχή στον σπόρο επαρκούς υγρασίας, για την καλύτερη πέψη του.

0 σχόλια: